24 Ocak 2013 Perşembe

Çanakkale Savaşının Sonuçları


Çanakkale Savaşı başladığında, İstanbul'da öğrencileri tarafından rahatsız edilmeden ders anlatabilen öğretmenin neredeyse kalmadığını...Biliyor muydunuz?

Bu öğrencilerin, öğretmenlerini, "Siz niye buradasınız, niçin Çanakkale'de değilsiniz?" diye sıkıştırarak dersleri dinlemek istemediklerini...Biliyor muydunuz?

Anzak çıkarmasının 90.yıldönümü nedeniyle Anzak Koyu'nda düzenlenen Şafak Ayini'nde konuşan Avustralya Başbakanı John Howard ile Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark'ın, törene katılan İngiliz Kraliyet Ailesi'nin temsilcisi Galler Prensi Charles'a adeta "Biz 90 yıl önce neden buradaydık?" sorusunu ima eden kelimeleri diplomatik bir dille yansıttıklarını...Biliyor muydunuz?

Avustralya Başbakanı Howard'ın da, Prens'in bulunduğu ortamda, "Kötü bir ittifak örneğiydi, en azından İngiltere cephesinde durum böyleydi" diyerek İngiltere'yi eleştirdiğini...Biliyor muydunuz?

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark'ın ise aradan 90 yıl geçmiş olmasına rağmen burada yaşananların şok etkisinin devam ettiğini belirttiğini...Biliyor muydunuz?

1934 yılı Mart başında Gazi Mustafa Kemal'in, Çankaya'daki görevlilere 18 Mart Çanaklae Savaşları'nın yıldönümü için bir konuşma hazırlamaları emrini verdiğini...Biliyor muydunuz?

Daha sonra hazırlanan metni okuyan Mustafa Kemal'in şu ilaveleri yaptığını:
"Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder