11 Ocak 2013 Cuma

Milli Şahlanışın Gizli Yanları


Müttefik Donanma Komutanı Amiral Ian Hamilton'un, Çanakkale saldırıların arka arkaya başarısızlıkla neticelenmesi üzerine 17 Haziran 1915 tarihinde hatıratına: Dünyada Osmanlı Türk'ünden başka, dini uğruna canını fedaya münakaşasız hazır bir millet ve asker yoktur. Her asker başına, teslim olması için 10 şiling yerine 10 İngiliz lirası teklif etsek yine de Türk askeri onu suratımıza çarpar, dünyaya rezil oluruz." şeklinde not düştüğünü...Biliyor muydunuz?

Nitelikli insan gücünün ehemmiyetine inanan Osmanlı Devlet erkanının, bazı okul öğrencilerini bir nevi koruma altına alıp askerlikten muaf tuttuğunu...1909 ve 1914 "Askeri Mükellefiyet Kanunu" gereğince askerlik vazifesinden ya muaf veya maksudi (tecilli) tutulan bir çok öğrencinin bu imkanı kullanmayarak gönüllü olarak cepheye koştuklarını...Biliyor muydunuz?

Fransız'ların, Çanakkale'de esir aldığı yaklaşık iki bin esirimizi Limni adası üzerinden Korsika ve Güney Fransa'ya götürdüklerini...Burada yıllarca tarla ve bağ işlerinde çalıştırılan zavallı esirlerimizin, 20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması ile altı yıl sonra ancak serbest kalabildiklerini...Biliyor muydunuz?

30 Ekim 1915 tarihinde Nara Burnu yakınlarında bir sığlığa oturan ve kendisini kurtarmak için su yüzüne çıkan Fransız Turquoise adlı denizaltının, topçu eri Müstecip Onbaşı tarafından vurularak teslim alındığını...10 Kasım 1915 tarihinde törenle Türk bayrağı çekilen denizaltıya "Müstecip Onbaşı" adının verildiğini ve bu zaferimizin sembolü gemimizin, savaşın bitiminden 9 ay sonra Mondros Antlaşması sebebiyle yeniden Fransızlar'a iade edildiğini... Biliyor muydunuz?

Mevlithan ve gazelhan geleneğinin en önemli isimlerinden Hafız Kemal'in, bir Çanakkale gazisi olduğunu...Alem-i İslam'ın son kalesine düşman elinin uzanmaması için binlerce Mehmetçik ile birlikte mücadele veren Hafız Kemal'in, bu savaş sırasında bölüğündeki çoğu arkadaşının şehit düşüp kendisinin ise yaralandığını...Vücudundaki kurşunu ömrünün sonuna kadar bir şeref belgesi olarak taşıyan bu billur sesli hafızın, son nefesini verene kadar da Çanakkale Savaşları'nın yıldönümlerinde Gelibolu'ya giderek, bu savaşta şehit düşen arkadaşlarının ruhlarına mevlit okuyarak vefasını gösterdiğini...Biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder