10 Ocak 2013 Perşembe

Milli Şahlanışın Saklı Sayfaları


Çanakkale Savaşı patlak verdiğinde ordunun hayvan ihtiyacının büyüklüğünden dolayı, İstanbul'un atlı tramvaylarının atlarına bile el konulmak zorunda kalındığı...Biliyor muydunuz?

Hazreti İbrahim'in oğlunu Allah'a kurban etmesini temsilen senenin belli gününde kurban kesilip bayram yapılan Anadolu'da, 1915 yılının Kurban Bayramı'nda, "Biz oğullarımızı kurban gönderdik!" diyen fedakar insanımızın, hayvan kesmeyip kurbanlık hayvanlarını Mehmetçiklere gönderdiklerini...Biliyor muydunuz? 

Çanakkale Savaşı'nın, askeri tarih uzmanlarınca, dünya tarihinin en engebeli ve yakın mesafeden yapılan siper savaşları olarak nitelendirildiğini...
Bu sebeple her iki taraftan da görülmemiş büyüklükte kayıplara sebep olduğunu...Bunun yanında Çanakkale Harbi'nin "warfare" yani savaş tekniklerfi ve yöntemleri açısından da bir ilk olup, bu denli yoğun bir çıkarma ya da amfibi harekatının tarihte ilk kez gerçekleştiğini...Biliyor muydunuz?

Anzak askerlerinin, Çanakkale'ye çıkartma yapmadan önce Avustralya ve Yeni Zelanda gazetelerinde "Türkler'in çok hain insanlar olduğu, yaralılara hiç akla gelmeyecek işkenceler yaptıkları, tırnaklarını söktükleri, gözlerini kör ettikleri" şeklindeki, Atina ya da Selanik kaynaklı, haberler çıktığını...
Bu propagandaların Anzak askerleri üzerinde oldukça etkili olduğunu ve bazı Anzak askerlerinin Türk'lere esir düştüklerinde intihar etmek için yüzüklerinin altında zehir sakladıklarını ...Biliyor muydunuz?

Zaferin son abidesi Çanakkale Cephesinde, düşmana karşı göğsünü siper ederek savaşırken yaralanan Mehmetçiklerin "yaralandık" demeyi ayıp kabul edip, geri çekilmeyi kabul etmediklerini...Komutanları tarafından buna mecbur tutulduklarında ise "Vazife görmek nasip olmadı." diye gözyaşı döktüklerini...Biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder