10 Ocak 2013 Perşembe

Milli Şahlanışın Bilinmeyenleri


Çanakkale Savaşı'nda, Osmanlı ordusunun en büyük sıkıntılarından birinin de teçhizat yetersizliği olduğunu...
Savaş sırasında makineli tüfek eksikliğini hissedden komutanlardan bazılarının, bu eksikliği gidermek için düşmandan makineli tüfek avlamaya karar verdiklerini..
Bunun için de gözüpek gönüllülerden oluşan ve adına "Ganimet Bölüğü" denilen bir bölük kurulduğunu...
Hayatları pahasına ansızın düşman siperlerine atılarak epeyce makineli tüfek toplayan bu yiğit askerlerin getirdiği silahların savaş boyunca çok işe yaradığını...Biliyor muydunuz?

2005 yılında büyük reklam ve medya desteği ile gösterime girip birçok eleştiri alan Tolga Örnek imzalı "Gelibolu" belgeselini yaklaşık 670 bin kişinin izlediğini...
Buna karşılık bundan 49 yıl önce (1964) Silahlı Kuvvetler ve Yeşilçam işbirliği ile dar imkanlarla çekilen "Çanakkale Arslanları" filminin, büyük beğeni toplayıp yaklaşık 5 milyon kişiyi sinema salonlarına çektiğini...Biliyor muydunuz?

Osmanlı arşiv kayıtlarına göre Çanakkale'de en fazla şehit veren köyün Kastamonu'nun Güzlük köyü olduğunu...
Çanakkale'deki gazayı duyunca doğruca cepheye koşarak, bu destansı mücadelede yerlerini alan Güzlük köylü 40 yiğidin 36'sının şehadet mertebesine ulaştığını...
Köyün en yaşlısı Hasan Kanatlı'nın o yılları, "Köyde erkek kalmadığı için her işi kadınlar görürdü. Ölen yaşlıların cenazelerini kadınlar kaldırır, hayvan kesilmesi gerektiğinde yine bıçağı kadınlar eline alırdı. Nasıl kesileceğini bilmediklerinden hayvan çok acı çekerdi." diye anlattığını...Biliyor muydunuz?

Çanakkale'de Mehmetçikler Alem-i İslam'ın son kalesini savunurken, Anadolu'nun çilekeş anaları da şehir merkezlerinde ve kasabalarda her gün farklı bir evde toplanarak cephedeki asker için çamaşır hazırlayıp yün içlik, çorap ve eldiven gibi şeyler ördüklerini...Biliyor muydunuz?

Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın, 18 Mart Deniz Zaferinden sonra İstanbul'daki bütün caddelere bayraklar astırıp Ayasofya'da bir kutlama töreni düzenlediğini...
Ayrıca 11 Mayıs'ta Çanakkale savaş sahalarını ziyaret eden Enver Paşa'nın, kendisine verilen, İngiliz Queen Elizabeth zırhlısının atıp da patlamayan bir mermisini saraydaki Bizans sütunu üzerine yerleştirdiğini...Biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder