24 Aralık 2012 Pazartesi

Komutanların Gözüyle Çanakkale


"Kazanılan zaferler Alman emir ve kumandasının değil, Türk erinin cevherini kavrayabilmiş, Türk komutanlarının eseridir. Türk milletini kasında, kromozonlarında atalarından geçen kahramanlık cevheri, üstün savaş mirası vardır. Bu cevheri iyi kullanan komutan tarihte ve gün içinde zafere ulaşmıştır. Çanakkale zaferi ve diğer zaferler de Türk komutasının, Türk erinin eseridir."
(MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

 "Mehmetçik yalnız İngiliz ordusunu değil İngiliz siyasetini de zorlamıştır. Bunu tarihte ondan başka yapabilen güç olmamıştır. Bizim açımızdan yakın ve uzak sonuçlar şöyleydi; Türkiye yarım milyonluk müttefik orduyu orada tutarak, Almanya'nın Batı Cephesi"nde ayakta kalmasını sağladı. Ama esas sonuç kendi varlığımızla ilgiliydi."
(General Sir Charles Monro)

"Mağrur İngiliz donanması, son iki yüz yıllık tarihinde zaferden zafere koşmuştu. Çanakkale'de başarısından emindi. Ancak yenilginin acısını tattı. Tarihine kapkara bir sayfa konuldu."
(Korgeneral Selahattin Çetiner)

"Avrupa'da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türkler'le mukayese edilebilsin. Almanlar'ın müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türkler'le kıyas edilemez. Misal olarak Gelinbolu'yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı yerlerinde kalamaz ve derhal değiştitirilirlerdi. Halbuki Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar." 
(General Townshend)

"Türk askerinin savaş ve dövüş hususunda haiz bulunduğu vasıfların başlangıçta layıkıyla takdir edilmemiş olması, İngilizler için felaket olmuştur. Türk askerinin ne yaman muharip olduğunu, İngilizler kendileriyle dövüştükten sonra tecrübeyle anlamışlardır."
(General Aspinal-Oglander)

"Çanakkale Savaşları, modern savaş tarihinde birleşik kara ve deniz savaşlarının başlangıcı ve ilk örneğidir." (Korgeneral Hideo Mıkı)

"Çanakkale seferi, Türk milletinin eski kudret ve kuvvetini muhafaza ettiğini, can çekişen bir İmparatorluğun içinden kahraman bir milletin varlığını meydana çıkardı."
(General Fahri Belen)

"Harekatımız Türkler üzerinde tam öldürücü şekilde olacaktır. Türkler geri çekilmeye bile vakit bulamayacaklardır."
(General Ian Hamilton)

"Çanakkale'yi bir asker olarak anlatmak imkansızdır. Çelikten, manevi kudretten, vatan aşkından bir insan yapısı ne demektir? Bu sualin cevabı, işte bu gösterişsiz, mütevekkil ve sessiz Anadolu çocuğunun kendisiydi. Saadet, Türkler'le beraber aynı safta döğüşmektedir. Bu şerefi ömrümün sonuna kadar taşıyacağım." (General Liman von Sanders)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder